Escenari de recuperació

El que volem portar en aquestes Festes són bones noticies i amb el màxim de fonament possible: què hi ha del cert de la repetida recuperació?

Atenent a conceptes, indicadors i paràmetres que s’han anat divulgant en anteriors articles en aquest mateix mitjà, avui aportem les dades reals actualitzades de:

  • a. Baltic Dry Index.
  • b. Divises.
  • c. Masses monetàries M1/M3 de la zona euro.
  • d. Índex Sintètic d’Activitat a nivell espanyol.

Estan ordenats de major a menor, des d’abast mundial a estatal.

Baltic Dry Indexa. Baltic Dry Index.

Podem veure (línia verda) que es compren i venen més béns ara que fa 12 mesos i la pujada és important i sostinguda en el temps.

paritat divisesb. Divises.

Es veu la fortalesa clara de l’euro en front de 4 divises importants a nivell mundial (dòlar americà, lliura esterlina, ien japonès i franc suïs). Estem lluny d’aquells moments de dubte en relació a la nostra moneda i al mercat únic.

Masses monetàries (M1 i M3)c. Masses monetàries M1/M3.

Ja no cal una política tant exagerada d’expansió quantitativa per a que l’economia no s’aturi. S’han d’anar traient ordenadament del mercat aquest incentius monetaris i deixar que l’estabilitat i l’equilibri d’altres dades macroeconòmiques facin la seva feina.

Indice Sintético de Actividadd. Índex Sintètic d’Activitat.

Indicador a nivell espanyol: després de tocar fons ara ja va arribant el canvi de cicle. Aquest pot trigar entre 12 i 24 mesos segons la salut de les nostres entitats financeres –actuen com efecte multiplicador econòmic gràcies a la capacitat de deixar diners– i algunes decisions del govern central, en especial, en relació al tema fiscal i d’incentivació de l’economia real productiva, a més de promoure les grans obres d’infraestructura en el territori.

Grans desequilibris com l’atur, el deute públic o privat i la morositat han de posar-se en el seu lloc per tal de que no siguin consumidors nets de recursos, ans al contrari, generadors de riquesa.

Esperem poder seguir aportant bones dades econòmiques –i contrastades– en els propers mesos.

Bones Festes i Bon Any 2014!

Article publicat al Diari de Girona

25 de desembre de 2013 per Albert Vila | Temes: Finances, Macroeconomia

Enviar comentari

Els camps obligatoris estan marcats *